Hoe gaat het in de praktijk

Praktijkvoorbeelden

Gemert-Bakel

Gemeentebossen Gemert-Bakel

De gemeentebossen van Gemert-Bakel bestaan voor het overgrote deel uit grove den. De afgelopen 20 jaar heeft de gemeente hard gewerkt om meer structuur en menging in het bos te brengen. Het eenvormige bos is omgevormd tot een gevarieerder bos. 

Lees verder

Afferden

Bergerbos (Staatsbosbeheer)

In het Noord Limburgse Bergerbos zijn de beheermaatregelen sinds lange tijd weer op het bos gericht. Als onderdeel van een proefproject zijn tijdens de voorbereiding van de houtoogst permanente dunningspaden aangelegd, is er geblest en zijn er 419 kwaliteitsbomen aangewezen. De belangrijkste boomsoorten die zijn geselecteerd, zijn inlandse eik en douglas. Daarnaast zijn er ook lariksen, grove dennen en een enkele tamme kastanje, berk, beuk en lijsterbes geselecteerd.
 

Lees verder

Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Aan de zuidzijde van Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt nabij de Otterloseweg een opstand douglas. Mede als gevolg van stormschade is er een verjonging van douglas en lariks tussen de oudere douglassen van circa 60 cm dik. Op sommige plaatsen staan jonge grove dennen en verspreid over de op stand zijn na de storm eiken geplant.

Lees verder

Bergeijk

Gemeentebossen Bergeijk

De gemeente Bergeijk is eigenaar van ruim 1.400 hectare bos. Voor Brabantse begrippen is de groeiplaats in de meeste deelgebieden bovengemiddeld. Binnen het geïntegreerd bosbeheer heeft Bergeijk er enkele jaren geleden voor gekozen de productiefunctie te versterken. Dit doet de gemeente door actief te sturen op de productie van kwaliteitshout. Een kennismaking met de QD-methode is hiervoor een belangrijke inspiratiebron geweest.

Lees verder